> Stim cu totii ca la anumite latitudini geografice (si nu numai) gheata se acumuleaza in jgheaburi si burlane, intr-un numar mare de cladiri, in perioada de iarna, iar sistemele de protectie anti-inghet care folosesc cabluri de incalzire sunt aplicatii necesare. Formarea de gheata este cauzata de doua influente:
> Atunci cand jgheabul cu apa ingheata complet, un strat de gheata incepe sa se acumuleze si ulterior, apa care curge peste marginea jgheaburilor incepe sa formeze turturi. Acest lucru poate crea de multe ori o astfel de greutate, incat jgheaburile vor fi ireversibil deformate. Apa acumulata fie sub acoperis sau fie prin scurgeri pe fatada, va ingheta si poate provoca daune mari.
> O masura de protectie ideala este de a incalzii jgheaburile si burlanele cu ajutorul cablurilor electrice de incalzire. Din cauza pretului, in principal sunt folosite cabluri de incalzire cu rezistenta standard pe metru liniar, dar este de asemenea, posibil sa se utilizeze cabluri de incalzire auto-reglabile. Cea mai mica lungime a cablului de incalzire cu rezistenta standard pe metru liniar este de aproximativ 8m, si, prin urmare daca este necesar un cablu mai scurt, atunci se utilizeaza cablurile de incalzire cu auto-reglare, mult mai potrivite deoarece se pot taia la orice lungime. Fiti atenti, chiar si cablurile auto-reglabile trebuie sa fie utilizate cu sisteme de Termostate si Senzori special concepute pentru aceste sisteme.
> Daca sistemul de degivrare (cablurile incalzitoare) sunt controlate manual de catre utilizator si este pus in functiune cand deja exista un strat gros de gheata, cablul va topi doar o cavitate (un tunel) in gheata. Chiar daca cablul este alimentat, gheata nu se va topii in intregime. In acest caz sistemul este practic nefunctional.
> Pentru jgheaburile si burlanele tipice (cu un diametru de pana la 150 mm), se utilizeaza o putere instalata de 30-40 W / m; la altitudini mai mari sau apropiate de 1000 m, deasupra nivelului marii , e necesara o putere de 60 W / m, chiar si mai mult (in functie de evaluarea conditiilor locale). Este mai avantajos sa utilizati un cablu cu o putere mai mica pe metru liniar si sa-l instalati prin jgheab realizand doua treceri pe burlan sau jgheab, sau chiar trei treceri (o suprafata mai mare este astfel acoperita), decat sa utilizati un cablu cu putere mare pe metru liniar si instalat intr-o singura trecere. Accesoriile pentru caburi in jgheaburi si burlane, din plastic sau cabluri de otel cu manere, sunt utilizate pentru fixarea cablurilor in jgheaburi, burlane, cornise sau pe acoperis.
> Cablurile incalzitoare pot fi fixate, cu ajutorul clemelor speciale, atat in zona de jgheab / burlan cat si pe acoperis. Aici sunt doua posibilitati de amplasare a cablului: pe toata suprafata acoperisului sau doar pe partea inferioara (dinspre jgheaburi) pe o latime de 0.5 - 0.6m. Pe zona de acoperis, in functie de tipul acestuia (placa beton, tabla zincata, tigla, sindrila bituminoasa), cablurile se pot fixa cu banda de Aluminiu, care se prinde ulterior cu banda Bituminoasa. O alta solutie de fixare sunt clemele de tip C, care permit fixarea cablului intr-o asa numita "configuratie de tip dinte-fierastrau".